Täyttymyksen kesäkoulu
31.7. 2021
Täyttymyksen kesäkoulu pidetään Tyrnävällä Pirkolan perunahallissa lauantaina 31 .7. 2021.
Ei pääsymaksua.
Kesäkoulu on avoin kohtaamispaikka kaikille taiteesta kiinnostuneille, taiteen harrastajille ja ammattilaisille. Olemme pyytäneet etukäteen valmistellut puheenvuorot kuvataiteilijoilta Magdaleena Jakkila ja Kalle Lampela sekä kuraattori Selina Väliheikiltä.
Lähestyimme heitä kysymyksillä:
Miksi tehdä taidetta?
Miksi teen taidetta?
Miksi &%&# tehdä taidetta?
Heidän puheenvuorojensa jälkeen sana on vapaa yleisökeskustelussa.
Puheenvuorojen ja yleisökeskustelun jälkeen seuraa lounas. Ateria on omakustanteinen mutta kohtuuhintainen.
Iltapäivällä kesäkoulussa voi jatkaa taiteen tekemisen lähtökohtien miettimistä zine-työpajassa. Matias Huttusen opastuksella voit tehdä pienlehden, jossa esittelet vaikkapa oman taiteen manifestisi! Sisältö on vapaa.
Voit osallistua koko päivään tai osaan päivästä.
Toivomme, että ilmoittaudut etukäteen kesäkouluun erityisesti siksi, että tiedämme lounaalle osallistujien määrän. Ilmoitathan myös erikoisruokavaliosi.
Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen info.tayttymys@gmail.com
Järjestelyissä huomioidaan heinäkuun lopussa mahdollisesti voimassa olevat koronarajoitukset.
Kiitokset Pömilä-ravintola (lounas ja leivos) ja Tyrnävän kunta (zine-työpaja).

Kesäkoulun aikataulu
Klo 10
Tervetuloa:
Kahvit ja Täyttymys-näyttelyn esittely
Klo 10.45
Puheenvuorot
(Magdaleena Jakkila, Kalle Lampela ja Selina Väliheikki)
ja yhteinen keskustelu
Klo 13
Lounas ja
Täyttymys-leivoksen ensimaistaminen
Klo 14 – 18
Zine-työpaja
Kesäkoulun puheenvuorot:

MAGDALEENA JAKKILA
Kuvataiteilija Magdaleena Jakkila (s. 1991, Taivalkoski) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista 2015, ja on järjestänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin.
Jakkila on toiminut myös yhteisöntaiteilijana vammaispalvelujen päiväaikaisessa toiminnassa.
Tällä hetkellä hän opiskelee Aalto Yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella. Hän valmistuu elokuvaohjaajaksi ja taiteen maisteriksi vuonna 2024.
kuva Johan-Sebastian Rintala.
TIIVISTELMÄ PUHEENVUOROSTA
”Elokuva on kuin uni, jonka uneksimme yhdessä.” (Jean Cocteau)
Työskennellessä en ole huomannut ajattelevani tekevän taidetta.
Enemmänkin olen ajatellut ja tuntenut tekemällä. Entä kun tämä prosessi on jaettu yhteisössä ja sen määrittämä? Minua kiehtoo miten yhdessä tekemisen tuloksena syntyy aina jotain enemmän, toisenlaista tai eri tavalla ennustamatonta kuin mitä yksin voisi tehdä.
Miksi tehdä taidetta –
vastaukseen on aina liittynyt halu jakaa.

KALLE LAMPELA
Kuvataiteilija Kalle Lampela työskentelee tällä hetkellä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kuvataiteen apulaisprofessorina. Hän tekee performatiivisia kävelyprojekteja ja tekstiteoksia. Kehon liike on hänen praktiikkansa käyttövoima.
Lampelaa kiinnostaa liikkumisen ja taiteellisen praktiikan yhdistäminen. Taiteellinen toiminta on hänelle elämänfilosofista pohdiskelua.
https://jaloittelemassa.blogspot.com
TIIVISTELMÄ PUHEENVUOROSTA
Kerron puheenvuorossani kuvataiteilijoiden eksistentialistisista ja
taloudellisista perusteista tehdä taidetta, taiteen tekemisen terapeuttisista vaikutuksista sekä taideinstituution asettamista rajoitteista taiteen tekemiselle.
Avaan myös sitä, kuinka itselleni taiteen tekeminen on kohtaamista, keskustelemista ja vaikuttamista sekä taiteellista ajattelua ja tapa havainnoida ympäristöä.

SELINA VÄLIHEIKKI
Selina Väliheikki (s. 1984 Oulussa) on kuraattori, jota kiinnostavat pienet asiat ja yhdessä tekeminen. Kysymyksillä ja kuuntelemisella on keskeinen sija hänen työskentelyssään, ja hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat feministinen pedagogiikka ja kollektiiviset praktiikat. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on työskennellyt niin vapaalla kentällä, kuin taidealan instituutioissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Oulun museo- ja tiedekeskus Luupissa vastuumuseotutkijana.
Lisäksi Selina on toinen puolikas queerfeministisessä kuraattoriduo nynnyissä yhdessä Orlan Ohtosen kanssa. Hän on ollut perustamassa Feminist Culture Housea ja Museum Of Impossible Formsia Helsingissä, sekä mukana tekemässä Mustarindan taideleirejä Hyrynsalmella Kainuussa.
TIIVISTELMÄ PUHEENVUOROSTA
Puheenvuorossani aloitan tästä hetkestä, piipahdan menneessä ja mietin kysymystä, joka hiertää. Katselen ympärilleni ja otan mukaan muutamia kanssa-ajattelijoita. Luultavasti soitan myös pätkän erästä musiikkikappaletta.
Mietin, mitä miksi kysyy ja voiko sen juurilta löytää syyn, motivaation tai merkityksen?
Onko juurta ja jos, niin mitä sieltä nousee?